12 maj 2023

Elpress och Electricon

C-hylsor och kabelskor till den gröna elmotorvägen

Med sina 770 kilometer från Danmark till Storbritannien blir Viking Link världens längsta likströmshögspänningskabel, och företaget Electricon A/S kommer att ansvara för alla invändiga och utvändiga jordtag. Här samarbetar vi med Elpress A/S.

2023 tas Viking Link mellan Danmark och Storbritannien i bruk. Det blir världens hittills längsta likströmskabel, även kallad den gröna elmotorvägen, som kommer att förbinda de båda länderna med import och export av grön el, bland annat från de stora havsbaserade vindkraftparkerna.

Det är danska Energinet som i samarbete med brittiska National Grid har utvecklat den 770 km långa elförbindelsen. I det ambitiösa projektet samarbetar Energinet med företaget Electricon som i sin tur samarbetar med Elpress A/S. För Electricon är det ett stort uppdrag, och det kräver bra samarbetspartners.

– Vår uppgift är att bygga alla invändiga och utvändiga jordningssystem, det vill säga både djupelektroder, systemgrindar i jord och fundament, samt invändig potentialutjämning. Till detta kommer blixtskydd av omriktarstationer, säger projektledare Nicklas Gorecki, Electricon.
Under de sju år han har varit i branschen har han aldrig tidigare sett så många jordtag och invändig utjämning som i detta uppdrag.
– Hittills har arbetet tagit ungefär ett år och vi räknar med att det kommer att ta ytterligare ett halvår med fem till tio man som arbetar heltid med det. Samtidigt är det ett mycket ambitiöst projekt med mycket höga krav. En enorm högspänningsanläggning, där kraven på både potentialutjämnings- och jordningssystem från Energinets sida har varit ganska omfattande, säger projektledaren på Electricon.


Inga förseningar

Han tillägger att företaget alltid använder C-hylsor och kabelskor från Elpress.
– Vi har väl använt ungefär 10 000 hittills. C-hylsor och kabelskor i 95, 150 och 240 mm 2 från Elpress, och dessutom finns det 23 195 meter blanka kopparkablar och 4000 meter kopparskenor i olika områden, säger Nicklas Gorecki.

I det aktuella projektet med Viking Link köper Electricon produkterna från Elpress genom Lemvigh-Müller. Det är stora volymer som beställs åt gången, och samtidigt har det varit problem med brist på råvaror de senaste åren, på grund av världsläget.

– Ändå har det aldrig varit förseningar i leveranserna. Den leveranstid som Elpress har utlovat till Lemvigh-Müller håller, säger Nicklas Gorecki. Han tillägger att de Elpress-verktyg som man arbetar med har fungerat som de ska. De har med andra ord varit mycket få operativa problem, och de som har varit har lösts
snabbt.

Ett av tre specialistföretag

Electricon är ett av endast tre specialistföretag i Danmark som arbetar med jordtag och blixtskydd, potentialutjämning och överspänningsskydd. Företaget har ett 30-tal anställda på avdelningar i Köpenhamn och Ikast, och dessutom finns mindre underavdelningar för projekt på Nord- och Sydjylland. Kundkretsen är bred och förutom tekniska tjänster erbjuds även rådgivning, besiktning och underhåll. Själva utbildningen och säkerställande av nödvändig expertis tar företaget själv hand om.

– Det finns ingen utbildning till tekniker inom jordning och blixtskydd i Danmark, så vi ansvarar för all fortbildning, säger Nicklas Gorecki.
– Det är ofta elektriker, men även en smed, snickare eller mekaniker har potential, och eftersom vi själva investerar i och utbildar våra medarbetare är de alltid väl förberedda för arbetsuppgifterna, inklusive de mer speciella och krävande, säger projektledaren på Electricon.

Just nu är det spännande och stora projektet Viking Link alltså också en av kunderna. Ett bidrag ges till den gröna omställningen med omriktarstationerna, 76 kilometer landkabel och 625 kilometer undervattenskabel på havsbotten mellan Danmark och Storbritannien.



Är du redo att uppgradera dina lösningar för kvalitativa förbindingar? Kontakta Elpress idag!

Är du imponerad av våra innovativa lösningar gällande kontaktpressningssystem? Föreställ dig vilken framgång Elpress kan ge dina projekt. Oavsett om det handlar om avancerade pressningssystem, kabelskor av hög kvalitet eller expertråd för dina elektriska behov finns vårt engagerade team här för att hjälpa dig.